Speelplangenerator

Wat is een speelplangenerator? Zodra je dat woord laat vallen heeft iedereen er stante pede een voorstelling bij. Dat is gek want zoiets bestaat nog niet. Het gevolg is dat iedereen op grond van zijn eigen voorstelling daarover gaat praten met een babylonische spraakverwarring tot gevolg. Laat ik daarom mijn perceptie geven.

De gebruiker kiest een te onderzoeken spel. Dit gebeurt in scherm1. Hij geeft vervolgens het biedverloop inclusief alerts erbij. Dit gebeurt in scherm2. Daarna gaat hij in scherm3 proberen met behulp van een AI tot het beste speelplan te komen.

Bij elk scherm moet het een en ander bijgezocht worden. Dat kost tijd, max. 10 sec. per scherm. Bij elk scherm vind je een "Terug"-knop om terug te gaan naar het vorige scherm. Bovenin elk scherm zie je de breadcrumps om te zien waar je bent.

Het is veel invoer voordat je kunt praten met de AI over het speelplan. Daarom moet het de gebruiker zo makkelijk mogelijk gemaakt worden. In scherm1 heb je 3 mogelijkheden om een spel te selecteren. Je kan een .pbn uploaden waar het spel in zit. Zo'n spel heeft een spelnummer, komt van een club en is van een sessie op die club. Je kan via spelselectie een club, sessie, en spelnummer selecteren, de identificatiegegevens van het spel en daarna met de rode knop voor "Start biedverloop" kiezen. Je kan ook kiezen uit de opgeslagen chats en daarmee rechtstreeks naat scherm3 gaan.

Het toevoegen van het biedverloop in scherm2 kan met muiskliks in de biedbox. Let erop dat als bijv. Oost deler is, je begint met 2 streepjes voor West en Noord. Een alertbieding voeg je ipv een muisklik in de biedbox toe met de vink "Alert", de bieding en de beschrijving. Na de 3 afsluitende passen moet je ook de uitkomst invoeren. Daarna verschijnt de rode knop "Start AI Chat" waarmee je naar scherm3 gaat.

In scherm3 kan je het beste beginnen met de chat te saven. Dat is handig omdat je dan later in scherm1 meteen voor de chat kan kiezen, dat scheelt later invoer als je de chat opnieuw wilt oppakken. Bij de eerste save kan je een label toevoegen als je dat wilt voor latere herkenning van de chat. In scherm3 kan je met de knop "Spelinfo" het speldiagram altijd oproepen. Met de knop "AI Assistent" kan je je AI kiezen. Bridge-AI is vermoedelijk de beste keuze. Ollama zou het meest flexibel geweest zijn als hardwarebeperkingen niet zouden zorgen voor een (te) slechte respons. Met de knop "Email Chat" moet je de chat naar je toe kunnen laten sturen. Helaas werkt dit nog niet. Onder snelle acties staan een paar dingen die je kunt uitproberen. Met de vink "Verberg tegenstanders handen in chat" kan je de handen van je tegenstanders verbergen om een zo realistisch mogelijke sitiuatie na te bootsen.

Toegang

Omdat Ollama als AI-keuze slecht bruikbaar bleek moest teruggevallen worden op betaalde AI-'s. Dat betekent tegelijkertijd dat de faciliteit maar aan een beperkte groep gratis toegang gegeven worden. Om toegang te krijgen moet voldaan worden aan een paar voor de hand liggende voorwaarden. Allereerst moet altijd een account worden aangemaakt. Dat is nodig om naar een gevalideerd emailadres terug te kunnen koppelen, en om rechten tot delen van de applicatie te kunnen geven, waaronder de Speelplangenerator. Verder moet je daarna ook daadwerkelijk ingelogd zijn. Tenslotte moet je toegang verleend zijn door het systeem of door de administrator.

Op dit moment hebben leden van DBC gratis toegang tot de generator als ze tenminste in de profiel-pagina hun NBB-nummer en emailadres correct hebben ingevoerd. Verder zullen toekomstige cursisten toegang krijgen (mits ze een account hebben aangemaakt) en de tool bruikbare antwoorden geeft. En verder kan iedereen die geïnteresseerd is (en een account heeft aangemaakt) op verzoek via admin@myailien.nl (zie onderaan pagina) toegang krijgen. De tokens zijn weliswaar niet heel duur, maar ze kosten toch geld. Daarom, bij misbruik of zeer overmatig gebruik kan het toegangsrecht worden ingetrokken.

Òf je toegang hebt kun je controleren in in je profielpagina.

🚀 Open Speelplan Generator